събота, 5 септември 2015 г.

Дизайнер или дивелъпър - въпрос на гледна точка...

В днешния технологично развит свят, ежедневно се докосваме до уеб пространството, което вече е като наш втори дом... или мястото, където можем да избягаме от реалността.

Не се замисляме много често обаче, кой и как изгражда всички онези уеб страници и сайтове, за голяма част от потребителите това не е от значение. Но за всички онези, които стоят зад изграждането и разработването им, въпросът "как?" стои на първо място.

designer OR coder



"Как да изградя един успешен уеб сайт?"
"Как да направя преживяването на потребителите максимално удовлетворяващо, бързо, лесно, удобно, интуитивно...?" 
"Как програмният код да бъде максимално чист, качествен и правилен?"

Целите и стъпките за тяхното изпълнение, върху които трябва да се помисли, са много. Разбира се, не всичко пада върху раменете на уеб дизайнера. Всъщност днес понятието "уеб дизайнер" е изключително широкообхватно. Почти всеки, който има досег с разработването на уеб страници, писане на код, използване на графични редактори (като Adobe Photoshop, Adobe Illustrator и др.), определя себе си като уеб дизайнер. Днес голяма част от хората свързат понятието със създаването на уеб сайтове. Но ако се вгледаме по-надълбоко, за да работи един сайт, той се нуждае и от програмист (или т.нар. back-end developer). Front-end-ът се състои от визуалния облик на сайта - онова, което потребителите вижзат и възприемат с очите си, а back-end-ът включва в себе си всички онези функционалности и логически връзки, които правят изживяването пълноценно, а пък user experience е всичко това, взето заедно.

Получава се сложно и объркано, но въсщност цялата тази материя е една малка вселена, която побира в себе си всичко, необхватна е и постоянно се развива и разраства. А когато добавим и един графичен дизайнер, картината вече е пълна и можем да затворим кръга. Но се оказва, че е трудно един-единствено човек да влиза във всичките роли и да води целия процес и да се справи сам с всички задачи.

Важно е да решите с какво от всичко искате да се занимавате най-много, в какво е вашата страст, какво правите най-добре? Да пишете HTML/CSS/JavaScript код? Или да програмирате процесите, които се случват "зад" визуалния интерефейс? А може би графиката е вашата сила...?

Ако трябва да дадем определения за това кой какъв е, то тогава:
графика - графичен дизайнер
HTML/CSS/JavaScript/визуализация - front-end developer
PHP/SQL/функционалност - back-end developer

Може би се чудите "А къде е уеб дизайнерът?". Зависи... Нека приемем, че целият процес - от идеята за сайта, през визуалното му оформление, до цялостния завършек и пълната му функционалност, е "уеб дизайн". Тогава един уеб дизайнер следва да може и да прави всичко това. Не са изключение такива хора, напротив. Но винаги е по-добре, когато човек е добър наистина в нещо и го доусъвършенства постоянно, отколкото да бъде "вещ" във всичко.



Въпрос на гледна точка

Уеб дивелъпърите създават сайтове. Уеб дизайнерите създават сайтове. Работата им е една и съща, нали?
Не.
Разликата е огромна, а основната причина е светогледът. Според стереотипите: разработчиците пишат код, т.е. те са технически и математически ориентирани. Дизайнерите създават емоции, използвайки своята фантазия и идеи - те са артистичната страна, художниците... Не звучи едно и също вече, нали?

Представете си следното - художник работи върху своето ново произведение, а друг работи, за да създаде рамката за неговата творба. Същото е и с дизайнерите и разработчиците - и двамата работят по един и същ проект, но имат различни задачи.

Проофесията уеб дизайнер се въприема добре от всички като понятие, затова ние Ви предлагаме курсове за уеб дизайнери, а Вие сами може да изберете в коя област да специализирате - графична, визуална или програмна.

На пазара на труда непрекъснато се търсят все повече и повече уеб дизайнери (web designers) и уеб разработчици (web developers). Тази сфера работи и се усъвършенства непрекъснато и всъщност е една от най-добре платените професии. Да бъдеш уеб дизайнер съчетава в себе си свободата да изразиш себе си чрез работата си, да правиш това, което ти харесва и това в никакъв случай да не бъде напрягаща и натоварваща работа. Все повече млади откриват себе си в създаването на динамични уеб сайтове и уеб приложения.

Станете и Вие част от необятното пространство на безграничните възможности! Посетете нашата страница, за да изберете Вашето обучение!

Контакти:
http://www.trainsoftbg.com
Лице за контакти: Росислава Борисова
Адрес: 1303 София, ул. Осогово 30, офис 502
Телефони: (089) 561 4150; (02) 920 0239
Email: info@trainsoftbg.com
Skype: trainsoft
Facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар