четвъртък, 29 март 2012 г.

Учени: Творческите личности по-склонни да мамят

Франческа Джино (Francesca Gino) от университета Харвард и Дан Арайли (Dan Ariely) от университета Дюк в САЩ са изследвали дали по-творческите хора биха измамили за да оправдаят тяхно лошо поведение.

Откритията на учените, публикувани от Американската психологическа асоциация, предполагат, че творческите искри може да доведат индивидите до предприемане на неетични подходи при търсене на решения за проблеми и задачи.

Джино и Арайли са провели 5 експеримента с цел да изпробват тезата си и са открили, че по-творческите участници в проучването са били значително по-склонни за измамят. Оказало се още, че не съществува връзка между интелигентността и нечестността.

Авторите на изследването отчитат и известни ограничения на работата им, най-забележителното от които е, че са създали ситуации, в които участниците са били изкушени от пари за да излъжат. 2-та учени, провели проучването, смятат, че бъдещи изследвания би трябвало да изучават дали творчеството би водело хората към удовлетворяване на егоистични и краткотрайни цели, вместо към по-високи цели, свързани с дилеми за самоконтрол, като напр. ядене на сладкиш, когато се опитват да отслабнат.

Типовете членове на даден екип – сред които и с творческо, и с рационално мислене, бе сред темите на тренинга ни за емоционална интелигентност в продажбите. Можете също така и да разберете какво мисли Алберт Айнщайн по темата, цитатът от който е публикуван във Facebook страницата ни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар