понеделник, 28 март 2016 г.

IT технологиите и ценните кадри ще направят България Силициевата долина на Европа

Колко е лесно една сутрин да се събудим и да си кажем - искам да стана професионалист в дадено нещо!? Речено - сторено! Но колко дълъг път ви чака... Път, който трябва да извървите, да не се отказвате и да преследвате все така яростно мечтата си. И най-важното - да не губите кураж духом пред трудностите и да държите желанието все така живо. Успехът не идва за един ден и това го знаем всички. Питате се как да започнете? Нека ви дадем първата стъпка - а именно информацията. 

Днес имате свободата да избирате. Имате всички възможности на света, които да ви отведат до вашата мечта - дори не само в професионален план. В кариерен план всеки търси мястото, където чувства, че принадлежи. Да, понякога е дълъг процес на търсене, но когато човек не се отказва, рано или късно получава онова, което желае.

И така... Нека приемем, че цялото време е пред нас. Въпросът е "А сега накъде?" Не претендираме, че имаме най-доброто решение за вас, но определено то може да ви отведе повече от една крачка напред. В каква посока? Посока там, където има поле за реализация

От години насам България е едно процъфтяващо кътче в сферата на IT технологиите. Защо ли? Ами... Защото! Причини - много. Навярно и до вашите уши често пъти е достигала новината за "глад за IT кадри и високите заплати в бранша". Ние българите често сме секптични и невярващи. Но да, представете си, възможно е! Дори и в нашата "сбъркана" държава.

Нека направим заедно България Силициевата долина на Европа!
Нека приемем, че решавате да станете "квалифициран IT кадър". Да, от онези, които толкова се търсят. За да не губите ценно време в проучване какво трябва да знаете, ви даваме част от ценната информация.

Първо, малко статистика:

- за 2015 година IT сферата е имала нужда от над 30 000 кадри;
- 50% от обявите в сайтовете за работа с в сферата на IT технологиите;
- средно във всяка IT фирма в България има по 8 незаети места;
- средният годишен ръст на работните места в IT бранша е 3%.

За нашата уж незначителна държава, това не са малки числа. Нали?

Нека продължим... На база обявите за работа, е изчислен индекс, който показва съответно кои са най-търсените специалисти и какви умения трябва да притежават. 

Резултатите сочат, че най-търсени са програмните езици JavaScript, PHP & MySQL, Java, C#, C/C++. За всеки интересуващ се от тази сфера, едва ли е нещо ново. За по-незапознатите и начинаещите ще разгледаме на кратко какво представлява всеки език и какво е неговото приложение. 

JavaScript е, както подсказва името, скриптов език за изграждане на потребителски интерфейс в уеб приложения. На него се пише "визуалната" част от приложенията, т. нар. user interface (UI) или всичко онова, което виждаме. Много от съвременните софтуерни приложения, които работят в уеб браузъра се създават с негова помощ. За да напишете качествен и модерен HTML5 UI - мобилен или за уеб - отново е нужен JavaScript. Масово се използва в уеб fron-end разработката, съвместно с технологиите HTML и CSS.

JacaScript се превръща (а всъщност вече е) в неразделна част от разработването на софтуерни приложения. Напълно основателно е един от най-търсените езици за програмиране в България


PHP масово се използва за писане на уеб приложения с несложна логика. Това е език и технология, чието основно приложение е създаването на динамични уеб сайтове и клиентски уеб приложения. Доста по-рядко се използва за изграждане на уеб базиран потребителски интерфейс с по-сериозна и тежка логика. При по-големи системи се използва при front-end частта (заедно с HTML и CSS). Така напр. Facebook има уеб базиран интерфейс и Java базирата сървърна логика в cloud среда. Въпреки по-тясната си употреба, PHP остава език за програмиране, който е все така желан, както от работодатели, така и от ентусиасти да го научат. Има защо!


Java прави това, за което PHP не е използван масово. Java е език за разработка на сървърни приложения, сериозна бизнес логика, големи и тежки системи, включващи сложна обработка на данни и изскващи висока надеждност. На Java се пишат както сложни server-side системи, така и уеб базиран софтуер. За пример - три от водещите фирми в българската софтуерна промишленост - SAP Labs Bulgaria, VMware Bulgaria и Moneybookers Bulgaria се занимават с писането и разработката на големи проекти със сложна и тежка бизнес логика, с която се обработват финансови и бизнес данни, комуникират с други системи и бази данни. Всичко това е възможно с помощта на още един от най-търсените езици за програмиране, а именно - Java.

Организираме курсове по Java при заявка.

Езикът C# и с най-широко приложение. Използва се за изграждане на всякакви софтуерни приложения - от тежка сървърва логика (конкурира Java), до уеб приложения (конкурира PHP), както и за настолни уеб приложения (където е почти без конкуреция; напр. Windows платформата) и мобилни приложения (където си съперничи с Java за Android- и Objective C за iOS-устройствата). Езикът C# може да се определи като универсален език, с който може да програмирате всичко, но съществува едно сериозно органичение. Той не е отворена платформа с open source код. Като собственост на Microsoft, C# се използва предимно в Microsoft системите, т.е. за програмиране под Windows (сървърни приложения по Windows, cloud приложения, уеб приложения под windows с ASP.NET, както и все по-масовите мобилни приложения в WindowsPhone и windows 8/10).

Виж: Курс Основи на програмирането със C#

А коя е вашата уеб технология?

Споменахме и за сравнително високите заплати в тази сфера... Средната работна заплата към 2015 се е увеличила до 2292 лв. Уоу! 

Нека всички тези статистически данни не ви заслепяват... Знайте, че ученето на един език не ви превръща директно в професионалист. IT сферата изисква последователност от качества, които трябва да притежавате, за да успеете. И за да не ви издаваме всичко наведнъж, споделяме с всички вас уебнара на тема "Новите престижни професии". Там ще откриете отговорите, а и други подробности.

Истински добри кадри се намират изключително трудно. Това е ниша, в която може да се реализирате наистина успешно! Помнете, че дори днес да нямате нужните умения, то това е преодолимо! Покажете хъс и желание и резултатите няма да закъснеят.

Колко трудно е човек да започне, когато има желание и цел? Всъщност не чак толкова... Дели ви само първата стъпка. :)

Информацията достига до вас с помощта и опита на Иван Кашукеев

Няма коментари:

Публикуване на коментар